notacinta ALLAH

akan AKU palingkan dari tanda-tanda (kekuasaanKU) orang-orang yang menyombong di atas muka bumi tanpa alasan yang benar. Kalaupun mereka melihat tanda-tanda(kekuasaanKU), mereka tetap tidak akan beriman kepadanya. Dan jika mereka melihat kepada jalan yang membawa kepada petunjuk, mereka tetap (tidak) menempuhnya. Yang demikian adalah kerana mereka mendustai ayat-ayat Kami dan mereka selalu lengah terhadapnya

( 9: 146)

Saturday, September 24

video

sayup-sayup lepas buka puasa tadi, sambil tangan menyuap ke mulut, sambil tu mata menatap video-video di youtube. al maklum lah, wifi free sekarang. so, di samping kalut malut study tu, tangan pon sibuk la kalut malut mengupload video.   heeeeee~

then, sementelah dengar lagu2  nasyid, terjumpa this video and lagu ni yang memang dicari-cari. alhamdulillah.
tangan tekan butang play, dan selaju mungkin si youtube tu mengdownload video. hissssshhhh merosak bahasa betul aku ni. rojak campur. huuuuuuu~

mata lekat pada skrin laptop. video just starting to play the song and the video.
DETIK PEMERGIANMU

Ya ALLAH, air mata menitis satetis demi setitis dari tubir mata saat menatap video ini. tak dapat digambarkan dengan rasa dan perkataan betapa sebak memalu hati. betapa diri terasa terlalu terpukul.
MasyaALLAH, begitu hebat kasih Rasulullah s.a.w kepada umat nya..
terlalu agung dan hebat kasih seorang nabi. bandingnya tiada tandingan.. tak ada.

ALLAH, air mata makin laju menitis. turun mengalir menuruni pipi. sedih sangat rasa. sangat- sangat.
tak pernah ada manusia sebaik NABI, dan takkan pernah ada walau betapa tempoh masa dunia ini diperuntukkan sekali.
bayangkan, jika dapat melihat dan merasai di saat itu, tak dapat digambarkan betapa pilu bakal menghempap hati. Sehinggakan saiyidina UMAR meratap tak percaya. tangisnya kuat, menahan perasaan yang bergetar apabila dikhabarkan kewafatan Rasulullah s.a.w.  lihatlah kasih sayang seorang sahabat yang terlalu mencintai nabi dan ISLAM dan juga amat mencintai ALLAH s.w.t. tidak keruan sehingga ditenangkan saiyidina Abu Bakar as siddiq.
"manusia akan mati walaupun dia kekasih ALLAH. tetapi ALLAH dan kasihNYA tak pernah mati unutk hambaNYA."
lalu, saiyidina Umar tersedar, dan pulih kembali.
kalau kita? seorang sahabat yang begitu kuat imannya pun hampir2 lemah tak berdaya mendengar kembalinya kekasih ALLAH.

sedangkan kita? layakkah kita mengaku mencintai Rasullullah sedangkan perbuatan amal kita berlawanan dengan pesanan terakhirnya sebelum baginda menutup mata? layakkah kita? hibakah kita? sayangkah kita pada seorang nabi yang terlalu luhur hatinya itu....

sebak sangat rasa hati. ALLAH.....

bagaimana agaknya sekiranya baginda berada bersama kita sekarang, melihat keadaan umatnya ini...
masyaALLAH...

ALLAH, berilah aku petunjukMU, rahmatMU...
Rasulullah, aku kepingin untuk mendapat syafaatmu dia sana nanti..

" telah aku tinggalku 2 perkara yang amat berharga, kepada umatku.. sesiapa yang mencintaiku, akan bersama-sama denganku dia sana nanti.. perkara itu adalah AL-QURAN dan al-HADIS.."

-hati terlalu hiba sekarang. nasihat unuk diri juga-

Wednesday, September 21

final

ting tong ting tong, tup2 dah final. this will be the first day of my final :)
tak tau nak feel macam mana. then 2 weeks after that, cuti semester datang melambai-lambai.
ni dok lagha dengan online lagi, kejap lagi nak mengadap final paper bussiness, ohho. :)

bila fikir-fikir balik, masa yang berlalu tu terlalu sekejap dan pantas. dunia makin menghampiri penghujungnya....
kalau lihat tanda2 kiamat, banyak yang sudah terzahir- kiamat kecil
kiamat besar, wallahualam.

tak tau nak rasa macam mana.
lately ni pulak, diri rasa macam makin jauh dari DIA.
melayan persaan yang bertunjangkan nafsu semata.
tapi, DIA masih sayang. masih tidak jemu-jemu menyedarkan dan memberi peringatan.
tak pernah.
tapi tuan diri? macam mana? :(

manusia, hati , nafsu memang tak akan dapat dipisahkan.

hati-adalah seketul daging dalam diri manusia yg memberi too big impact dalam kehidupan seharian. terlalu banyak dan besar.
yang nafsu ada 3 jenis 2- bertunjangkan hati ( cannot remember what are the three types, ohho )
semua berkisar dari hati.

HATI.

and now, aku pon main ditenggelami nafsu. tak nak! berkali- kali tersedar, jatuh, bangun, jatuh bangun jatuh bangun.
tapi DIA, tak pernah biarkan.
DIA masih terus memberi peringatan agar aku memujuk hati untuk kembali pada DIA.

-ALLAH tak pernah memberatkan sesuatu melainkan ada kemampuannya- ( cnnot remeber jugak what ayat, :( )

alia, muhasabah balik!
diri makin jauh!

Tuesday, September 13

http://www.youtube.com/watch?v=zlLx-HQVX5g&feature=player_detailpage

KEHIDUPAN- the zikr

kesenangan yang datang... tak akan selamanya..
begitulah selepas susah.. ada kesenangan...

seperti selepas malam... datangnya siang..
oleh itu ketika senang jangan lupa daratan
gunakan kesempatan untuk kebaikan
sebelum segalanya terlepas dari genggaman....
kelak menyesal nanti tak berkesudahan
apa gunanya sesalan.. hanya menekan jiwa



jangan difikir derita akan berpanjangan
kelak akan membawa putus asa pada TUHAN
ingatlah biasa kabus tak berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti kan cerah kembali...


ujian adalah... tarbiyyah.... dari ALLAH
apakah kita kan sabar...
ataupun sebaliknya..

kesenangan yang datang selepas kesusahan
semuanya adalah nikmat dari TUHAN
gunakan kesempatan untuk kebaikan
sebelum segalanya terlepas dari genggaman
kelak menyesal nanti tak berkesudahan
apa gunanya sesalan hanya menekan jiwa

jangan difikir derita akan berpanjangan
kelak akan membawa putus asa pada TUHAN
ingatlah kabus tak akan berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti kan cerah kembali

ujian...... adalah.... tarbiyyah dari ALLAH
apakah kita kan sabar atau sebaliknya...






get inspired by this song, masyaALLAH, KAU mengetahui segala keluh kesah hambaMU ya ALLAH



Tuesday, September 6

diri

hari ni dah selasa. lagi 2 hari test ese353. lepas tu jumaat, presentation fyp. after that, isnin test ecm353, after that presentation etr300. after that, test ecm 352 hari rabu. penuh jadual minggu ni. tapi sekarang dok bersukaria lagi online. *sigh*

pray for me, insyaALLAH.
 BERJUANG, FIGHT!

:)

Sunday, September 4

raya vs ramadhan

rasa nya tak lambat lagi kan nak cerita pasal tajuk ni... kan..

ramadhan

for me, ramadhan kali sangat2 indah. rasa macam lebih bermakna. bukan, sangat2 bermakna.
ramadhan kali ni, terasa macam ada satu perasaan lain yang mencucuk-cucuk rasa dalam hati, kuat. and kali ni, bertekad untuk ikut apa kata hati. alhamdulillah ya ALLAH. sangat2 bersyukur masih berpeluang untuk mencari sinar itu olehNYA. benarlah ALLAH maha Pengampun dan Penyayang.

ALLAH adalah dekat, sangat2 dekat di hati hambaNYA yang mencari mahupun masih, atau tidak. bila dengar ayat2 ni, rasa frust, nak marah segala macam jadi sejuk terus slow2.... mula ingin mengadu dengan DIA, .

ALLAH, syukran yang amat atas rahmatMU ini. jauhkanlah kami dari menjadi hambaMU yang mengaku mengetahui kebenaran, tetapi sebenarnya KAU jadikan mereka itu orang-orang yang pekak, bisu dan tuli pada kebenaran. setiap hari, berharap dan berdoa agar dijauhkan sangat2 dari termasuk golongan itu. *sorang teman pernah sampaikan ayat ni dulu *

ramadhan kali ni, sangat2 jugak bermakna. Sekali lagi terima kasih ALLAH atas kasih sayangMU dan nikmatMU ini. rasanya, terlalu banyak-banyak-banyak nikmat yang KAU kurniakan kepada kami, umat Nabi Muhammad s.a.w yang bergelar manusia. Kasih sayangMU terlalu luas. Ramadhan kali ini, dapat kenal teman baru, alhamdulillah. sampai sekarang ukhuwah masih berkekalan, teman, terima kasih atas kesudian terima saya sebagai kawan! saya senang berkawan dengan awak ^^ ceh ayat, heeeeee~
teman ....., credit to you. =)
sebab hang, aku kenal dengan dia, dapat gather balik dengan kawan-kawan sekolah kita, dapat berhubung balik dengan diorang.... dengan izin DIA. =) bila ingat2 balik, rasa terharu sangat... kalau hang ada sekali kat sini, masyaALLAH.... lagi seronok. tapi takpe, hang pergi menuntut ilmu di perantauan demi segulung ijazah kan, untuk berbakti. wish you the best sayang =) INSYAALLAH.

macam ada satu ayat tu sebut ALLAH mempersatukan hati-hati hambaNYA yang dia kehendaki. maka, apa lagi yang dapat dikata? bersyukur ya amat dengan kasih sayang DIA yang sangat2 adil terhadap makhlukNYA.

conclusion, ramadhan kali ni terlalu banyak benda yang terjadi pada diri, yang teguh ingin kembali mengejar fitrah diri yang asal, mencari DIA. alhamdulillah ALLAH.


raya.

raya kali ni amat2 juga bererti. terdengar takbir raya macam ada satu rasa yang hinggap berteduh di hati. tanda berakhir sudah ramAdhan yang diberkati, bulan amal. bulan yang dikurniakan DIA bonus kepada umat manusia, yang bergelar islam. Moga ramadhan yang berakhir ini memberi seribu erti dan terus mengistiqamahkan diri dengan amal kepadaNya.

raya kali ni, beraya bersama kawan-kawan sekolah menengah dulu. pergi kenduri di rumah teman yang akan fly ke India juga, Harisah. may ALLAH bless you.

mula2 rasa sangat kekok dan terasa macam boleh ke aku masuk dengan diorang.kat sekolah dulu memang tak pernah rapat pon. sekadar teman sekolah yang biasa-biasa.
tapi, kali ni, rasa macam ukhuwah yang terjalin 2 lebih indah. rasa macam rapat biarpon ni jumpa kali pertama lepas sekolah last form 5 dulu 2. ALLAH terima kasih sekali lagi atas nikmatMU ini.
again, berharap kamu di sini, teman.


Allah, do bless us with your blessing, always. terimalah taubat kami, jadikan kami hambaMU yang selalu dekat pada MU. jadikan kami hambaMU yang dekat dengan jalan mencari keredhaanMU. jadikan kami hambaMU yang bersyukur.



^ ^